Pročitajte šta od imovine imaju nosioci javnih funkcija u Kantonu Sarajevo

U sklopu predstavljanja Registra, prezentiran je i Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u KS.

Ambasador Bruce G. Berton na početku prezentacije postignuća vezanih za unapređenje IT rješenja u prevenciji korupcije u KS kazao je kako je uspostavljenje Registra od krucijalnog značaja za društvo te kako su zakonska unapređenja obaveza u prevenciji korupcije.

Premijer KS Edin Forto istakao je kako su napravljene značajne promjene na putu prevencije korupcije u KS.

“Duboko vjerujem da nije stvar samo u tome koji zakon donesete i provodite. Značajno učešće javnosti je ono što čini naše poteze boljim. Svaka vlada koja radi na ovaj način može napraviti iskorak. Ovo su reformski iskoraci – transparentnost, otvorenost prema građanima i stručnoj javnosti. To su principi djelovanja šestorke koje smo postavili od početka”, rekao je premijer KS.

Iz Ureda za korupciju KS zahvalili su se na političkoj volji za donošenje ovakvog Zakona.

Ambasador Drahoslav Štefanek, šef Ureda Vijeća Evrope u BiH, kazao je kako je Registar odličan izvor informacija za građane o načinu utroška budžetskih sredstava.

On je podsjetio na sličan zakon na državnom nivou BiH koji je u fazi nacrta te stoji u ladici, a, kako je istakao, to je pravo rješenje u skladu s evropskim normativima za borbu protiv korupcije.

Među najodgovornijima za uspostavljanje registra je ministrica pravde u KS Lejla Brčić koja je čestitala Uredu za borbu protiv korupcije KS na danonoćnom radu prilikom unošenja podataka u registar.

“Kada smo započeli ovu priču nije bilo jednostavno. Imali smo poprilične otpore u smislu nedostatka političke volje za naše djelovanje. Suština svega što rade Vlada i Skupština KS jeste dati punu podršku implementaciji onoga što zagovaramo. Javni interes mora biti ispred privatnog i to moramo stalno ponavljati. Javna služba je na usluzi građanima, trošimo njihova sredstva i moramo imati odgovornost prema tome”, naglasila je Brčić.

Registar podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo dostupan je građanima na ovom linku.

You may also like