Preporuke WHO-a: Vrijeme koje djeca provode ispred TV ekrana zamijenite igrom

Preporuke WHO-a: Vrijeme koje djeca provode ispred TV ekrana zamijenite igromIlustracija: Shutterstock

Iz Svjetske zdravstvene organizacije napominju da djeca mlađa od pet godina trebaju imati više fizičke aktivnosti kako bi razvila bolje životne navike i spriječila pretilost i druge bolesti u adolescenciji i odrasloj dobi. Ograničavanje, a u nekim slučajevima i potpuno ukidanje vremena koje djeca provode ispred elektroničkih ekrana rezultirat će dobrim životnim navikama, no oduzimanje iPada i sličnih elektroničkih uređaja samo je dio rješenja.

“Rano djetinjstvo je razdoblje brzog fizičkog i kognitivnog razvoja tokom kojeg se formiraju navike koje se u porodici mogu prilagoditi, a sve to u cilju poboljšanja dugoročnog zdravlja”, rekla je Fiona Bull iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Poručuju da se sjedilački način života sve češće povezuje s lošim zdravstvenim ishodima, dok se hronična nenaspavanost kod djece povezuje s povećanim nakupljanjem masnoće koja se mjeri indeksom tjelesne mase. U isto vrijeme kraće trajanje sna povezuje se s više gledanja televizije i vremena provedenog u igranju videoigre. Stoga stručnjaci preporučuju da vrijeme koje djeca provode ispred ekrana zamijenite aktivnom igrom i osigurate im kvalitetan san.

You may also like