PREDSTAVLJAMO VAM TERZO GYM / LOYALTY POPUST 50%

Bodybuilding je proces maksimizacije mišićne hipertrofije (mišičnog rasta) kroz kombinaciju treninga opterećanje (treninga sa bučicama), adekvatnog kalorijskog unosa hrane i odmora (regeneracije) kao triju najvažnijih komponenata bodybuildinga. Osoba koja se ozbiljnije bavi tom aktivnošću naziva se bodybuilder. Kao sport (takmičarski bodybuildnig), profesionalni bodybuilderi izlažu svoja tijela pred panelom sudija koji dodeljuju bodove na osnovu njihovog estetskog izgleda. Na takmičenju je bitan sklad tijela, ocjenjuje se čista separacija mišića. Ocjenjuje se takmičareva mišićna simetrija, vaskularitet, ton kože, poziranje, odabir muzike, ponašanje itd.

Drugim rječima, bodybuilding možemo opisati kao aktivnost u kojem vježbač dižući tegove i treniranjem na spravama izgrađuje i preoblikuje (transformiše) svoje tjelo – kako bi ostvario kvalitetnu mišićnu masu, snagu i kondiciju. Mišići tako vremenom jačaju i poprimaju jedan novi – vizualno superiorniji oblik.

Kao što je ranije spomenuto, vježbanje, odmor i ishrana tri su podjednako važna elementa u bodybuildingu. Bilo kojih od njih (gledan sam za sebe) ništa ne znači i nije i ne može biti garancija za postizanje primjerenih rezultata. Međutim, ako se ti elementi ukomponuju i realizuju na ispravan način (onako kako je dato određenim sistematskim treningom), onda su rezultati osigurani, kako je to već nebrojeno puta pokazano u praksi.

Na taj način postavljeno, bodybuilding je cjelodnevna aktivnost koja započinje buđenjem, a završava odlaskom u krevet. To je aktivnost u kojoj vježbač mora iskoristiti sve prednosti kardio treninga kao i trening snage, izmjenjivati period mase i period definicije. Mora osmisliti detaljan plan ishrane sastavljen od pravilne kombinacije hrane, pića i suplemenata jer za razliku od powerliftinga, u bodybuildingu ishrana igra puno bitniju ulogu. Prema tome, ozbiljnim bodybuilderima detaljno planiranje treninga, ishrane i disciplina igra ključnu ulogu.

Bodybuilding je nekima doslovice način (stil) života, mnogima je samo prijatna rekreacija, a nekima ipak služi kao nezamenjivo dopunsko vježbanje i pomoć u postizanju vrhunskih rezultata u nekim drugim sportovima.

I ako ni jedan sport ne može oblikovati tjelo kao bodybuilding, bodybuilding kao takav (bilo rekreativni ili profesionalni) ne smatra se sportom i većina sportista odbacuje bodybuilding kao sport. Osim bodybuildinga nijedan drugi sport nema za cilj povećanje zapremine mišića, tako da i svi oni koji se i bave nekim drugim sportom primenjuju bodybuilding da bi povećali mišiće. Samo specijalizovani bodybuilding časopisi i internet portali, blogovi izveštavaju o takmičenjima i pobednicima. Izvan subkulture bodybuildinga, takmičarski bodybuilding ostaje nažalost neshvaćen kao i bodybuilderi.

Poznati bodybuilderi su Arnold Schwarzenegger, Dorian Yates, Mike Mentzer, Lou Ferrigno, Steve Reeves, Jack LaLanne, Sergea Nubret, Larry Scott, Dave Draper, Ronnie Coleman, Jay Cutler i mnogi drugi.

Mnogi poistovećuju pojam bodybuildinga sa powerliftingom. Ali to nije isto. Powerlifting je aktivnost koji uključuje samo tri tzv. lifta (podizanja) i to: čučanj, bench press i mrtvo dizanje. Pobjednik u svakoj težinskoj klasi je onaj sa najvećom podignutom težinom. Pritom se ne ocenjuje izgled tjela powerliftera (kao u bodybuildingu) već samo iznos tereta koji powerlifter može podići(čista snaga).

Postoji i tamna strana bodybuildinga. Bez obzira na to što možete pročitati u specijalizovanim bodybuilding časopisima, svi profesionalni bodybuilderi uzimanju anaboličke steroide ili steroide u kombinaciji sa ostalim stimulatorima rasta. Bez manipulacije hormonima, naprosto nije moguće ostvariti taj nivo mišićavosti, papirno tanku kožu i veliku sposbnost dobijanja na masi. Mnogi proizvođači legalnih suplemenata (dodataka ishrani) koriste profesionalne bodybuildere u svrhu promocije svojih proizvoda šaljući širokim masama bezobzirnu lažnu nadu da će pomoću tih dodataka izgraditi telo poput onog na reklami.

Naravno, poštujući zakonitosti vježbanja, ishrane i odmora, uz adekvatno korištenje dozvoljenih dodataka ishrani postići ćete zavidne rezultate i preoblikovati svoje tjelo. Time ćete i uveliko unaprijediti svoje zdravlje. Ali, to je opet daleko od profesionalnog bodybuildinga.

Dvanaest ključnih savjeta za bodybuilding početnike:

1. Provjerite zdravstveno stanje

Pre nego što se upustite u bilo koji novi program vježbanja, naročito ako ste gojazni, imate visoki krvni pritisak ili istoriju srčanih bolesti, ili ste neko vrijeme samo sijedili.

2. Budite realni

Odredite sebi program treninga kojeg ćete se moći redovno pridržavati. Vježbati nekoliko dana, a potom ležati, može biti gore nego uopšte ne vježbati. To može uzrokovati osetljivost zglobova i ligamenata, istegnuće mišića pa čak i visoki krvni pritisak. Bolje je početi sa tri treninga po 45-60 minuta nedeljno nego sa treningom u trajanju dva sata svaki dan.

3. Uključite kardiovaskularni trening

Trčite, plivajte, vježbajte na sobnom biciklu, idite na kurs aerobika itd., barem tri puta nedeljno i vježbajte 30 minuta ili više po treningu, da bi doveli srce i pluća u bolju formu.

4. Dodajte raznolikost

Radi uma i tijela, mijenjajte rutine svakih četiri do šest nedjelja. Tako ćete ostati zainteresovani, a i dobro je za mišiće. Ako se neka vježba ustali, mjenjajte je.

5. Počnite sa laganim

U početku, neka vam je težina tegova oko polovine maksimuma. Nakon nekog vremena treniranja, povećajte na oko dvije trećine maksimuma. Posljednju nedjelju u svakom programu trebate biti na oko 90% svog maksimuma koji možete podići.

6. Odmarajte se kada treba

Ako se osjećate umorno, smanjite svaku vježbu za jednu seriju ili smanjite težinu ili broj ponavljanja. Nakon treninga bi se trebali osjećati zapaljeno i jedva čekati slijedeći trening.

7. Radite na svojim slabim stranama

Mnogi rade samo na svojim jakim stranama i zato ne postižu sveukupni napredak. Najbolji treneri se koncentrišu na slaba područja kako bi postigli sveukupnu ravnotežu i simetriju.

8. Koncentrišite se

Mentalno se usmjerite na djelove tijela koji vježbate. Ako radite vježbu za biceps, mentalno se koncentrišite na biceps i nastojite da taj određeni mišić uradi što više posla.

9. Pravilno se obucite

Dok trenirate nosite obuću i dovoljno tople odjeće kako tijelo ne bi uzimalo energiju od vježbanja i koristilo je za grijanje.

10. Obavezno se fotografišite

To je jedini pravi način praćenja napretka, naročito u početku. Fotografije nikad ne lažu.

11. Izmjerite sebi

Visinu i težinu, potom prsa i to napeta i opuštena (metar je u nivou bradavica), struk (metar u nivou pupka), kukove u najširem djelu, triceps/biceps (traku postavite paralelno sa tlom i to oko najšireg djela).

12. U zdravom tjelu zdrav duh…

Jačajte se i mentalno, socijalno i duhovno, kao i što radite sa svojim tjelom. Sve je to jednako važno u bodybuildingu.

TERZO GYM VAS POZIVA,DA SVOJE POVJERENJE POKLONITE PROFESIONALCIMA I ŠAMPIONIMA BALKANA.

MIRSAD TERZO I ŽELJKA ESTEBANE ĆE VAS NAUČITI KAKO DA BUDETE NAJBOLJI,I KAKO DA VAŠE TIJELO DOBIJE SASVIM NOVU FIGURU!

NALAZIMO SE U SARAJEVU U UL. TRG MEĐUNARODNOG PRIJATELJSTVA BR.2

( ALIPAŠINO POLJE A FAZA )

KONTAKT TELEFONI / 063 278 774 i 061 709 715 

ZA SVE ČLANOVE LOYALTY CLUBA,PRIPREMILI SMO POPUST OD 35 % NA PERSONALNI TRENING,A ZA SVE NOVE ČLANOVE 50 % ZA PRVI MJESEC.I TO NIJE SVE,SVAKI NAREDNI MJESEC 10% POPUSTA TOKOM CIJELE GODINE.

You may also like