Ovog vikenda počinje Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2019

Na svom putovanju planetom, cliff diving karavan će i ove godine posjetiti našu zemlju: 24. augusta na Starom mostu, u Mostaru će ponovo nastupiti najbolji svjetski skakači i skakačice.

U subotu 13. aprila, prelijepi filipinski otok Miniloc u El Nidu biće pozornica otvaranja 11. sezone Red Bull Cliff Diving Svjetskog Prvenstva. Probrano društvo od 14 skakača i 10 skakačica će na impozantnim liticama u Tihom okeanu demonstrirati svoje raskošno umijeće, izvodeći spektakularne skokove s visine od 21 (žene) odnosno 27 metara (muškarci).

Biće to prva od sedam stanica ove sezone, i prvi put da Filipini dočekuju cliff diving elitu. Nove lokacije u kalendaru prvenstva su još prijestonica Irske, Dublin, i glavni grad Libanona, Bejrut.

Nakon otvaranja sezone u El Nidu, slijede takmičenja u Dublinu (Irska), Polignano a Mareu (Italija), na Azorima (Portugal), u Bejrutu (Libanon), Mostaru (Bosna i Hercegovina) i Bilbau (Španija).

Pretposljednja stanica sezone skakače petu godinu uzastopno dovodi u Bosnu i Hercegovinu, na mostarski Stari most, koji je već postao klasik prvenstva. Kao i prethodnih godina, 24. augusta se očekuje novi sportski spektakl u gradu na Neretvi.

Favoriti za osvajanje titule su sedmostruki (i aktuelni) prvak, Britanac Gary Hunt, te Amerikanac Steven LoBue i Meksikanac Jonathan Paredes u muškoj, odnosno trostruka (i aktuelna) prvakinja, Australka Rhiannan Iffland, te Meksikanka Adriana Jimenez i Kanađanka Lysanne Richard u ženskoj kategoriji. Međutim, valja napomenuti da su oni favoriti na papiru, jer je konkurencija iz godine u godinu sve jača, i tu je cijeli niz takmičara koji mogu iznenaditi pobjedom na takmičenju ili čak biti ozbiljni kandidati za osvajanje titula.

Takmičenje u El Nidu biće direktno prenošeno u subotu 13. aprila na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV, te Facebook i YouTube kanalima prvenstva, s početkom u 10:45h po našem vremenu.

Sve informacije i vijesti o prvenstvu mogu se naći na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

You may also like