Otkriti ili ne status veze na Facebooku – ljubavno je pitanje sad!?

In a relationship. Te tri čarobne riječi na Facebooku označavaju da ste i službeno u vezi. Možda ste sa svojim partnerom bili na nekoliko spojeva, zabavno vam je kad ste zajedno, možda se tjednima, pa čak i mjesecima ponašate kao pravi zaljubljeni par, ali ukoliko to nije objavljeno na Facebooku, ne shvaća se ozbiljno. No, pojedini i nakon nekoliko godina veze nisu odlučili objaviti to na društvenim mrežama. Što onda odabrati i kada je pravo vrijeme za službene objave, a što napraviti sa statusima nakon potencijalnog prekida – sve su to problemi koje je donijela moderna komunikacija sa sobom.

Dok jedni jedva čekaju da obznane cijeloj Facebook populaciji da su vezi, drugi se toga groze i radije odgađaju do posljednjeg trenutka. Moguće je da će doći i do prepirki i sumnji u cijelome procesu – ona strana koja željnije iščekuje promjenu statusa na društvenoj mreži, možda će se zapitati što partner čeka? Zašto se ne odluči za taj korak? Zašto ne obznani da je zauzet(a)?

Doduše, postoji više statusa veze koje možete odabrati na Facebooku, osim onoga da ste u vezi ili sami. Možete označiti i da ste zaručeni, u braku, rastavljeni, razvedeni, u otvorenoj vezi, u kompliciranoj vezi ili da ste udovac ili udovica. No, označavanje da ste u vezi može biti kompliciranije i od komplicirane veze! Kako to Urban Dictionary pojednostavljuje, komplicirana veza je stanje između veze i prijateljstva, a takav status traje vrlo kratko – ako je netko prešao iz obične veze u kompliciranu vezu, očekujte da će uskoro naznačiti da je samac (ili da će biti u ponovno u vezi, ali možda s nekom drugom osobom).

Relationship status – užas!

I za druge statuse postoje neka ustaljena pravila – zaruke se uglavnom obznanjuju već iste večeri ili sutradan (sa obaveznom slikom prstena), brak je objavljuje nekoliko dana nakon svadbenog pira, kad se mladenci odmore (osim ako niste jedni od onih koji na samom oltaru putem pametnih telefona mijenjaju status veze), a na ostale statuse ionako rjeđe nailazimo.

Vratimo se na temu, odnosno na prelazak iz samačkog života u vezu, u virtualnom svijetu. Zašto se mnogi toga užasavaju? Zato što je taj čin ekvivalent trčanju kroz grad i vičući da ste u vezi. Veza je privatna stvar, a ukoliko ju obznanite na Facebooku, to će vidjeti svi njeni i svi njegovi prijatelji. A možda i šira skupina ljudi, ovisno o postavkama privatnosti. Kako bi se izbjegle svađice i nepotrebne sumnje, evo nekoliko smjernica za rješavanje ove delikatne situacije. Možda će vam se neki savjeti činit zdravorazumskima, ali ovdje se osvrćem na neke stvarne situacije s kojima smo se ja ili moji poznanici susreli.

Nemojte:

  • Nemojte nakon nekoliko spojeva slati partneru putem Facebooka zahtjev da vas doda kao dečka/djevojku, bez prijašnjeg razgovora o tome.
  • Nemojte zgrabiti mobilni uređaj partneru dok ste na spoju i sami prihvatiti vlastiti zahtjev.
  • Nemojte praviti dramu oko cijele situacije.
  • Nemojte mijenjati status veze nakon svake svađe.
  • Nemojte općenito prečesto mijenjati status veze, rezervirajte tu opciju samo za ozbiljnije odnose.
  • Nemojte biti u vezi godinama i uporno odbijati promjenu statusa veze (ako ste općenito neaktivni na ovoj društvenoj mreži, izuzimate se od pravila). Izgledat ćete sumnjivo i samo ćete si stvoriti nepotrebne probleme.

Slobodno:

  • Provjerite s partnerom u laganom razgovoru hoćete li obznaniti svijetu svoju ljubav ili „tajnu“ čuvati još neko vrijeme za sebe. Slobodno okrenite razgovor na šalu.
  • Dogovorite se tko će moći vidjeti da ste u vezi – svatko tko posjeti vaš profil, samo najuži prijatelji, prijatelji i poznanici… Facebookove postavke privatnosti omogućuju definiranje i toga.
  • Ako ne želite praviti buku oko svega, “potiho” promijenite status veze (uz pomoć postavki privatnosti), tako da vas prijatelji i poznanici ne zaspu čestitkama i podbadajućim komentarima (posebice ako vaši prijatelji imaju neobičan smisao za humor, a partner s time još nije upoznat).

Jedan od glavnih razloga zbog kojega se mnogi teško odlučuju na promjenu je potencijalni prekid, koji, kao i veza, u ovom slučaju postaje javan. No, ne mora tako biti. Ako proguglate, pronaći ćete jednostane upute kako promijeniti status veze, bez da prijatelji to vide, tako da izgovora nema.

Doduše, tu uvijek ostaje problem s fotografijama na kojima ste tagirani zajedno, kako se zaljubljeno gledate, putujete po svijetu… Ali to je već druga tema.

Kako se vi nosite s vezama na društvenim mrežama?

netokracija.com

You may also like