Ostanite fit i u zimskim mjesecima pomoću samo tri vježbe

“Za fitness sam se zainteresirao prije svega čitajući fitness časopise, kasnije mi je i YouTube pomogao da se motiviram i edukujem, što mi i danas dobro dođe pošto fitness industrija brzo napreduje”, kaže Amer koji uživa raditi s ljudima.

Fitness unapređuje kvalitet života svakog pojedinca, kako s fizičkog tako i sa psihološkog aspekta. Pa kako ne biste lutali u moru informacija i gubili se između raznih treninga i prehrana, fitness trener će vas usmjeriti na pravilno izvođenje vježbi i pravilnu ishranu.

“Najvažnije što vaš trener može učiniti za vas jeste da vam pomogne da stvorite zdrave navike, popravi motivaciju, a samim tim i svijest o zdravlju. Najčešće greške koje ljudi prave su nerealna očekivanja, prebrzi rezultati, predrasude da postoje muške i ženske vježbe”, kaže Amer.

Budući da nam dolazi hladniji period godine tjelovježba i kvalitetna ishrana su iznimno važni za svakog pojedinca.

“U hladnijem periodu godine naš imunitet je najviše na udaru i preporučio bih prije svega raznovrsnu i kvalitetnu ishranu. Što se tiče vitamina, na prvom mjestu je C vitamin, pogotovo u natrij-askorbatu koji je najviše iskoristiv u našem organizmu, kao i vitamin D, pošto je sunca sve manje”, kazao nam je Amer i dodao kako morate uzimati preporučenu dozu minerala i vitamina te suplemente uz trening i prehranu prilagoditi svojim potrebama i mogućnostima.

Amerova preporuka je da ukoliko želite ostati fit u ovim hladnim danima, svakodnevno primjenjujete ove tri vježbe.

Frontalno dizanje bučica

Prednje rame. Veoma je bitno zauzeti pravilan stav uz ispravljenu kičmu. Uzeti odgovarajuću kilažu kojom možete pravilno odraditi 8-12 ponavljanja. Dizati bučicu malo iznad visine ramena.

Laterano dizanje girje

Srednje rame. Uz pravilan položaj dizati girje u visini ramena. Fokus je na srednji mišić i na to da vam ruke ostanu lateralno, tj. da ne idu ispred vas. Prilikom izvođenja svake vježbe pažnju obratiti i na disanje.

Povlačenje užeta s gornje koloture

Zadnje rame. Najkompleksnija vježba od ove tri je povlačenje užeta za zadnje rame. Pored pravilnog položaja veoma je bitno da laktove pri povlačenju držite sve vrijeme pod istim nagibom. Time je zadnje rame izloženo konstantom pritisku, što je i glavni cilj.

klix.ba

You may also like