Kada djeca mogu početi vježbati: Umjeren trening snage i izdržljivosti ne utječe na razvoj

Pogled na fotografije s razvijenim dječacima koji dižu tegove najčešće nailazi na osude roditelja koji se pitaju u kojim godinama je normalno da njihovi mališani počnu vježbati.
Mnoge škole u sklopu časova tjelesnog odgoja imaju pojedine treninge snage i izdržljivosti koji uključuju i dizanje tegova. Roditelji su uglavnom zabrinuti zbog toga i osuđuju školske programe. Međutim, njihove osude nisu opravdane.

Stručnjaci pojašnjavaju kako je trening snage ključan za razvoj motoričkih i atletskih sposobnosti kod djece. Stoga, umjerene vježbe izdržljivosti neće ugroziti rast i razvoj djece.

Međutim, to ne znači da djeca trebaju principijelno podizati teške tegove, ali se trebaju upoznati s različitim vrstama otpora.

Na primjer, djeca mogu započeti trening u isto vrijeme kada se počinju zanimati za sport, negdje između šest i osam godina. Pravilno kretanje zahtijeva adekvatnu mišićnu snagu, zbog čega bi trening trebao biti preduslov za učešće u nekom sportu.

Djeca koja su sklona gojaznosti trebaju prvenstveno vježbati podizanjem vlastite težine. Treneri podsjećaju kako je ključ u tome da dijete pronađe aktivnost u kojoj uživa.

Kako dodaju stručnjaci, samo zato što je dijete jače ili bolje u nekom sportu od svojih vršnjaka, ne znači kako će u budućnosti biti neko čudo. Mladići mijenjaju svoje interese, zbog čega je važno da već u ranoj dobi života isprobaju nekoliko vrsta aktivnosti, a ne samo jedan sport.

Također, djecu koja nadmašuju svoje vršnjake u nekim aktivnostima treba posmatrati kako ne bi pretjerivali.

Djeca inače mnogo više od odraslih opterećuju svoje tijelo prilikom igranja i skakanja, zbog čega roditelji ne trebaju brinuti da će im vježbe snage u ranoj dobi naškoditi. Pojedina istraživanja pokazala su kako se prilikom dizanja tegova u pubertetu povećava gustoća kostiju te popravlja tjelesna kompozicija i balans tijela.

Treneri savjetuju kako je najbolje da djeca izvode dvije do tri vježbe po jednoj mišićnoj skupini, sa šest do 12 ponavaljanja u svakoj seriji. Odmor između svake serije bi trebao biti između jedne i tri minute.

Ono na što je potrebno obratiti pažnju jeste da djeca u razvoju ne rade vježbe potiska iznad glave, kao i čučnjeve s tegovima na ramenima, jer ove vježbe sabijaju kičmeni stub.
klix.ba/balansonline.ba

You may also like