Johnson&Johnson mora platiti 572 miliona dolara zbog poticanja ovisnosti o opiodima

Johnson&Johnson mora platiti 572 miliona dolara zbog poticanja ovisnosti o opiodima

Foto: AFPAmerička farmaceutska kompanija Johnson&Johnson mora platiti 572 miliona dolara odštete državi Oklahomi, zbog uloge u poticanju ovisnosti o opioidnim lijekovima.U sudskoj presudi je pojašnjeno da je farmaceutska kompanija odgovorna za povećanje broja ovisnika o opioidima, kao i za predoziranje pojedinaca njihovim lijekovima.

Uprava kompanije je odmah nakon presude najavila žalbu na presudu. 

Riječ je o prvoj od više od hiljadu tužbi podnesenih širom Sjedinjenih Država protiv farmaceutskih kompanija koje proizvode i na različite načine reklamiraju opioidne lijekove.

Sudac je kazao i da je J&J promovisao svoje lijekove uvjeravajući ljekare i pacijente da se bol ne liječi u dovoljnoj mjeri te da njihovi “lijekovi predstavljaju mali rizik kada je posrijedi zloupotreba i navikavanje”.

Iznos koji kompanija mora isplatiti kao odštetu iskoristit će se za prevenciju, njegu i liječenje ovisnika o opioidima te kao pomoć njihovim poroicama u Oklahomi. 

Državno odvjetništvo Oklahome tvrdi da je od 2000. godine u toj američkoj saveznoj državi od predoziranja opioidima umrlo oko 6.000 osoba.

You may also like