Japanci kasno gube nevinost, većina ima seksualne odnose tek oko 30 godine

Japanci kasno gube nevinost, većina ima seksualne odnose tek oko 30 godineIlustracija: Shutterstock

Stručnjaci za javno zdravstvo s Univerziteta u Tokiju otkrili su da u zemlji raste seksualno neiskustvo, dok je postotak žena u dobi od 18 do 39 godina koje nikada nisu imale spolni odnos porastao na 24,6 posto u 2015. godini, u odnosu na 21,7 posto u 1992. godini, piše CNN.

Kod muškaraca iste dobi situacija je nešto alarmantnija pa ih čak 25,8 posto u 2015. godini nije nikada imalo seksualni odnos za razliku od podataka iz 1992. godine kada ih je bilo 20 posto.

“Seksualno neiskustvo postalo je nacionalna zabrinutost u Japanu, ali prethodni izvještaji nisu uzimali u obzir različite dobne skupine i društveno-ekonomsko okruženje”, rekao je Peter Ueda, jedan od autora studije čiji su rezultati studije objavljeni danas.

Kada ove podatke uporedite s istraživanjima iz Velike Britanije, SAD-a i Australije, podaci ukazuju na to da Japanci zapravo mnogo kasnije stupaju u seksualne odnose. Naime, tek jedan do pet posto heteroseksualaca iz ove tri države do 30. godine nisu imali seksualna iskustva.

Autori studije navode kako je sve veći broj odraslih Japanaca seksualno neiskusan, a njihova studija bila je prva koja se bavila ovim problemom koristeći nacionalno reprezentativne podatke.

U studiji je heteroseksualno seksualno iskustvo definirano kao vaginalni odnos između muškaraca i žena. Također, studija nije uključivala odgovore onih koji su se izjasnili kao LGBTQ pripadnici ili aseksualni i krenuli su od pretpostavke da su svi bračni parovi imali seksualne odnose.

Istraživači su svoju procjenu temeljili na podacima iz sedam nacionalnih istraživanja koja su provedena tokom tri desetljeća. Koristili su odgovore između 11.553 i 17.859 odraslih osoba u dobi od 18 do 39 godina.

Izvještaj je također pokazao da je veći postotak muškaraca s nižim primanjima ostao seksualno neiskusan u poređenju sa ženama.

“Rasprava o uzroku i posljedicama toga da muškarci ostaju nevini je vrlo složena, ali kako je studija pokazala, heteroseksualno neiskustvo barem djelomično je povezano sa socioekonomskim pitanjem. Jednostavno rečeno, novac govori”, rekao je Cyrus Ghaznavi glavni autor studije.

Pitanje nataliteta je važno u Japanu jer njegovo stanovništvo brzo stari. Japan se već smatra narodom “starije dobi”, što znači da više od 20 posto stanovništva ima više od 65 godina. Samo je 946.060 beba rođeno u 2017. godini, što je rekordno najgora statistika od 1899. godine.

You may also like