BiH dobila prvu kripto mjenjačnicu

Balkan Crypto Exchange (BCX) prva je kripto mjenjačnica u Bosni i Hercegovini koju je pokrenula firma Digital Assets Management iz Banjaluke.

S obzirom na to da na prostoru Bosne i Hercegovine ne postoji pravno lice koje integralno spaja nove tehnologije sa klasičnim tržištem, osnivači su odlučili da iskoriste priliku da na lokalnom tržištu svim fizičkim i pravnim licima u Bosni i Herzegovini omoguće učešće na tržištu digitalne imovine.

Digital Assets Management je kompanija koja je nastala iz potrebe da na domaćem tržištu ponudi kvalitetnu uslugu, kako u smislu posredništva u kupovini i prodaji digitalne imovine, tako i u razvoju softvera i platformi na osnovu Blockchain tehnologije, te edukacije i savjetovanja klijenata.

Zaposlenici kompanije nastojaće da kvalitetno i pažljivo prate razvoj tehnologije i tržišta digitalne imovine te da adekvatno odgovore na nove trendove na polju tehnologije, trgovine i regulative.

 Manager.ba/biznisinfo.ba  BiH  11 travnja, 2019
Izvor fotografije:

biznisinfo.ba

U Banjaluci je počela sa radom prva mjenjačnica kriptovaluta u Bosni i Hercegovini.

Balkan Crypto Exchange, u Banjaluci su napravili – Davor, Nikola i Boris.

I sami su kako se to popularno kaže “rudarili” prevashodno bitcoine.

U njihovoj mjenjačnici za sada trguje oko 500 klijenata, a u opticaju je šest kriptovaluta.

“Jedino zakonsko sredstvo plaćanja u BIH je konvertibiilna marka. Mi sa BCX-om činimo da vi ako imate neku kriptovalutu možete doći do konvertibilne marke, i da njime dalje trgujete, kupujete. Teško je govoriti o tome koliko ima bitcoina u BIH. Bosna i Hercegovina je mala zemlja na svjetskoj mapi, ali to da postoji BCX, ljudi koji to rade, znači da ih ima u BIH”, kazao je Davor Maksimović, suosnivač BCX platforme.

Ipak, u državi se kriptovalutama bavi ispod 1 % stanovništva.

Nema procjena koliko to tržište vrijedi.

No globalno je u opticaju 16 milijuna bitcoina.

“Maksimalna količina koja će ikada postojati je oko 21 milijun komada. Trenutno je iskopano više od 16 milijuna bitcoina, ostalo je još manje od 5 milijuna, koje će se iskopati u narednih 120 godina. Velika je količina bitcoina koja u opticaju, ali njih neće biti još mnogo više od toga, što je razlog skoka cijena”, izjavio je Nikola Klak, direktor BCX platforme.

Koliko se na trgovanju kriptovalutama može zaraditi možda najbolje oslikava podatak da je jedan bitcoin prošli tjedan koštao oko 4.000 dolara, dok danas košta oko 5.200 dolara.

BCX mjenjačnica nije banka i ne podliježe pod ingerencije Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Posluju kao pojedine firme iz IT oblasti, uz stroge kontrole tokova novca, čiji zapisi su kažu vidljivi svima.

Cilj je ovu blockchain tehnologiju budućnosti učiniti dostupnom i građanima BIH.

“Naša vizija je da se razvijamo, da omogućimo da u svakodnevnom životu sa kriptovalutama možemo platiti kauu, kupiti nešto u radnji itd”, kazao je Boris Majstorović, suosnivač BCX platforme.

Nakon šest testnih mjeseci, BCX platforma izlazi u javnost.

Kažu da su jednom prilikom imali veći dnevni promet od recimo banjalučke burze.

Surađivali su i sa institucijama koje su preko njih željele provjeriti određene transkacije.

Napominju da kriptovalute nisu nikakav kriminal, već IT oblast u kojoj se rješavaju složeni matematički algoritmi.

A je li ijedan građanin Bosne i Hercegovine, trgujući bitcoinom postao milijunaš, takve podatke nemaju.

You may also like