Afrodita Dedić: moda i modeling je moja velika ljubav i nikada neće samo tako nestati iz moga života

Razgovarali smo sa prekrasnom Afroditom Dedić, aktuelnim zaštitnim licem New Life Akademije. Afrodita je novinar, dpl.socijalni radnik i photomodel iz Sarajava, koja nas je oduševila kako svojim šarom tako i ljubažnišću, a evo o čemu smo sa njom razgovarali. 

1. Kako je kod tebe nastala ljubav prema modi i modelingu?

Mislim da ljubav prema modi ne može samo tako nastati, sa njom se jednostavno rodiš. Tako da ta ljubav kod mene postoji još od ranog djetinstva. Svijet mode i  fotografije je jednostavno dio mene . Medžutim, prvi ozbiljni koraci ka modi, pa zatim ka modelingu su nastali još u srednoškolskim danima. Sa nekih sedamnaest godina, kao srednjoškolka učestvovala sam kao samostalni modni dizajner i predstvila svoje prve odjevne predmete koje sam osmislila, nacrtala, samostalno sašila i na kraju predstavila na Sarajevo Fashion Week-u. Medžutim, vremenom sam upolovila u modne vode i ušla u svijet modelinga, jedno iskustvo je vodilo ka drugom tako da sam vremenom osim modelinga,  počela da radim odnosno vodim i organizujem ozbiljne projekte tačnije izbore za ljepotu. Tako da, slobodno mogu reći, moda kao i modeling je moja velika ljubav i nikada neće samo tako nestati iz mog života.

2. Smatraš li da cilj opravdava sredstvo?

Nažalost, danas vrlo često možemo čuti tu frazu „cilj opravdava sredstvo“. Nipošto ne smatram da cilj opravdava sredstvo. Zašto? Kao prvo, ukoliko cilj zaista opravdava sredstvo, zašto se uopšte postavlja to pitanje da li je to uredu, da jeste ne bi bilo sporno da li je uredu ili ne. Kao drugo, smatram da ukoliko osoba na taj način postupi tj. služi se svim sredstvima da dođe do nekog cilja, mislim da ne može nikada biti sretna bez obzira na postignuti cilj. Možda jeste postigla što je željela ali ako je na tom putu nanešena šteta i nepravda drugim ljudima, nikada neće naći zadovoljstvo i sreću jer se sreća nikada ne gradi na tuđoj nesreći.

3. Koje fotografije najviše voliš da radiš?

To su fotografije koje predstavljaju modernu ženu sa blagom dozom seksipila.

4. Može li se živjeti od modelinga u Bosni i Hercegovini?

Mislim da je bilo gdje, a naročito u Bosni,  nemoguće živjeti samo od modelinga. Osim ako ste vrhunski photomodel i ako je vaše ime već brend, mada i u tim situacijama smatram da se ne može samo od toga poziva živjeti.  Smatram da se prije svega trebamo osloniti na obrazovanje, bar ja to stavljam na prvo mjesto.

  5. Tvoje mišljenje o Izboru „Budi zaštitno lice“, obzirom da si i sama dio projekta ali i aktuelno zaštitno lice New Life Akademije?

Projekat „Budi zaštitno lice“ New Life Akademije je nešto što zaista nedostaje na našim prostorima.  Djevojke,  slobodno mogu reći, skoro pa da nemaju nikakvih prilika, bar što se tiče modelinga na našim prostorima. Osim što ovaj projekat  budi mnogo pozitivne energije, kako među takmičarkama, čitaocima, tako i među učesnicima projekta jer nas sve veže ista ljubav, a to je ljubav prema modi i fotografiji. U ovom projektu je napravljen spoj umjetnosti kroz fotografiju. 

Cilj projekta jeste afirmisanje i podrška mladim djevojkama da se okušaju u svijetu modelinga, cilj jeste i izrada profesionalnog photobook-a, koji zaista ima ogromnu vrijednost , al i pored toga pruža jednu veliku „odskočnu dasku“ za djevojku koja osvoji titulu „Zaštitnog lica New Life Akademije“. Iza cijlog projekta stoji čitav tim stručnjaka, a znamo da ovakve bookove rade samo vrhunski modeli i manekenke koje su već uveliko poznata lica sa naslovnica, a sa druge strane radi se na afirmisanju i promociji modela jer se sve medijski prati. To je prilika koja se jednostavno ne smije propusti i za koju se itekako vrijedi i treba boriti.

6. Šta je to što cijeniš kod osobe suprotnog pola, a šta te izbacuje iz takta i zašto?

Na prvo mjesto bih stavila iskrenost. Da bi održali bilo koju vezu, ljubavnu ili poslovnu, potrebna je iskrenost. Biti iskren znači imati snage postaviti stvari na svoje mjesto bez obzira na posljedice. To znači voljeti ljude zbog njih samih, a ne zbog onoga kako se predstavljaju.  Zatim, nesebičnost.  Muškarci koji nisu sebični prirođeno im je davanje sebe suprotom polu i imaju veliku moć da učine da se one osjećaju voljenim, cijenjenim i posebnim, dok oni koji se bave samo sobom čine suprotno.

Moram spomenuti i osjećajnost. Danas smo previše fokusirani na ono što je važno nama samima da zaboravljamo na one oko nas. Muškarci koji su osjećajni više cijene svoje žene i više paze kako svojim riječima i djelima utiču na njih.

Ono što me može izbaciti iz takta je laž i površnost.

7. Iz pouzdanih izvora znamo, da si imala određene poslovne ponude stranih modnih agencija  i modnih kuća, zašto nikada nisi pristala na jednu takvu saradnju?

Da, tačno je da je takvih ponuda bilo, modeling i sve vezano oko mode, kao što sam na samom početku spomenula, je moja velika ljubav ali nikada nisam željela da modeling bude moj osnovni izvor zarade,  niti da gradim neku veliku karijeru photomodela, tako da odlazak u druge zemlje zarad modelinga , možda zvući čudno, ali nisam željela. Bolje reći da sam odlučila „objesiti štikle o klin“.

8. Šta bi poručila djevojkama koje žele da se bave modelingom?

 Kroz modne agencije godišnje prođe hiljade i hiljade djevojaka koje ne opstanu u ovom poslu.  Nikada ne trebate zaboraviti da vi niste ni prva ni posljednja djevojka koja želi da se bavi modelingom. Djevojke moraju ubijediti prvo sebe, pa onda druge da su model i da žele da se bave ovim poslom.

Naravno, ovdje bih dodala, bar po meni, da je jako bitno u ovaj posao ući zrele glave. To nikako ne možete ukoliko imate 15, 16 godina jer je to dijete koje se ne može postaviti niti samostalno odrediti u kojem smjeru će joj ići karijera. Naravno, onda dolazimo do situacije da se sa takvim djevojkama lako manipuliše. Dakle pored zrelosti, mnogo truda, rada, strpljenja i samopuzdanja.

 

balansonline: Afrodita, hvala ti na izdvojenom vremenu i ugodnom ragovoru za portal www.balansonline.ba

Afrodita Dedić: Hvala vama .

(A.A)

 

 

You may also like