Sarajevo
10°
vedro
vlaga: 87%
vjetar: 2m/s JJI
Maks. 10 • Min. 6
Weather from OpenWeatherMap

“ZAVADI PA VLADAJ” SDA traži da se ograniči rast cijena goriva i opravdava bunt građana

SDA traži da se ograniči rast cijena goriva i opravdava bunt građana

Foto: D. S./Klix.ba
“Prateći stanje na tržištu, može se opravdano sumnjati i na zakonom zabranjeno kartelsko poslovanje distributera naftom, odnosno dogovoranje cijena i to zavisno od lokacije benzinske pumpe. Indikativno je i da se svaki rast cijena nafte na svjetskom tržištu koristi za nesrazmjerno povećavanje cijena na benzinskim pumpama, dok se u situacijama kada cijena na svjetkom tržištu pada, sistematično odgađa pojeftinjenje”, istakli su iz SDA.

SDA ponovo traži od Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada da nadležni inspekcijski organi izvrše provjeru formiranja cijena nafte i naftnih derivata prije i nakon izmjena Zakona o akcizama u BiH i rasta cijena na svjetskom tržištu, jer postoje ozbiljne sumnje o zloupotrebama kako bi se cijene povećale u većem iznosu od nužnog.

Također, od resornog federalnog ministra Zlatana Vujanovića traže da što prije poduzme mjere koje mu stoje na raspolaganju, jer smatraju da su nastupili zakonski razlozi za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena i ograničenja visine maloprodajne marže distributera naftnih derivata.

Ipak, treba istaći da je na čelu Vlade FBiH kadar SDA te je upitno zbog čega premijer na Vladi ne pokrene pitanje zakonske kontrole cijena zajedno s ministrom Vujanovićem.

Samo 14 dana nakon što su na snagu stupile izmjene Zakona o akcizama BiH, prema kojim su za 15 feninga povećane akcize na biogoriva i biotečnosti te putarine, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da od Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i Vlade RS-a zahtijeva da nadležni inspekcijski organi izvrše provjeru formiranja cijene nafte i naftnih derivata prije i nakon donošenja izmjena Zakona o akcizama BiH.

Tako se sada stranka koja je direktno podržavala povećanje akciza (novac od akciza još nije na raspolaganju, niti se od tog novca grade ceste), sada plaši zbog “divljanja” cijena goriva, što u konačnici ispaštaju građani.

klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Balansonline je portal koji nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informisati sve svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz raznih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Sadržaj je prilagođen svim generacijama i neovisno kakav ste tip osobe, pronaći ćete nešto za sebe .

Kurtha Schorka 7 (Trgovacki centra WISA), 71000 Sarajevo
Tel: +387 66 01 10 10
Email: info@balansonline.ba

Vrijeme

Djelomična naoblaka
Subota 06/23 10%
Djelomična naoblaka
Djelomično oblačno. Najniža temperatura 43°F.
Djelomična naoblaka
Nedjelja 06/24 10%
Djelomična naoblaka
Djelomično oblačno. Svježije. Najviša temperatura 68°F. Vjetar S 5 - 10 mi/h.
Moguća kiša
Ponedjeljak 06/25 50%
Moguća kiša
Popodnevni pljuskovi. Najviša temperatura 69°F. Vjetar SI 5 - 10 mi/h. Mogućnost kiše 50%.
Kiša
Utorak 06/26 80%
Kiša
Kiša. Najviša temperatura 64°F. Vjetar S 5 - 10 mi/h. Mogućnost kiše 80%. Količina kiše oko 0.25 in.
Top