Sarajevo
10°
vedro
vlaga: 87%
vjetar: 2m/s JJI
Maks. 10 • Min. 6
Weather from OpenWeatherMap

VISOKE CIJENE GORIVA Vozači u BiH poručili da će blokirati saobraćaj svaki dan: Živimo k’o psi, probudimo se, ljudi!

Vozači u BiH poručili da će blokirati saobraćaj svaki dan: Živimo k'o psi, probudimo se, ljudi!

Foto: N. G./Klix.ba
Kako nam je rekao jedan od inicijatora ovog protesta, grupa “Stop poskupljenju goriva” je osnovana prije dva mjeseca kada se dogodilo prethodno poskupljenje, ali tada nije bilo zainteresovanih da podrže ovakvu ideju.

“Sada kada su svi shvatili da ovo ide u krajnost odazvali su se. Protesti se trebaju održavati dok se ne vrate realne cijene, jer se ne može živjeti za gorivo, dok neki imaju milione”, kazao nam je Banjalučanin.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kazao je kako su protesti vozača opravdani jer je riječ o problemu koji je pogodio sve zemlje bivše Jugoslavije, a da je očigledno da vlast nijedne od tih zemalja, pa ni Bosne i Hercegovine, nema sluha ili želje jer nema nagovještaja da bi mogli korigovati opterećenje na maloprodajnu cijenu goriva, kako bi se rast cijena zaustavio ili umanjio dok se ne stabilizuje situacija na svjetskom nivou.

“Nije bilo nerazumno što je odgađano uvođenje putarina. Kroz Zakon o akcizima bilo je govora da će se očekivati poskupljenje nafte i umjesto za 10 posto na sve oblike goriva, završili smo u situaciji s više od 20 posto poskupljenja u odnosu na stanje od prije 1. februara i donošenja Zakona o akcizama. To je izazvalo rekalkulacije onih koji se bave prijevozom robe i putnika, a kada se zna da je gorivo 50 posto troškova prijevoza putnika, bilo je za očekivati da će cijena biti viša za najmanje 5-6 posto. Ali sada nakon ovog poskupljenja sirove nafte sa manje od 50 dolara na 75 dolara na svjetskom tržištu pronađen je dobar razlog da opet poskupi gorivo”, kazao je Pavlović.

Ističe kako bi to sve započelo jedan ciklus poskupljenja prijevoza putnika i robe, a potom i hrane, jer se ona prevozi nekoliko puta od sirovine, do prerađivača, pa od prerađivača do prodavnice. I u pekarskom sektoru su cijene povećane na 10 posto, a Pavlović izražava bojazan da će trend povećanja cijena biti nastavljen.

“Protesti vozača su opravdani. Isti ti vozači su izabrali te vlasti, a ta vlast ne vodi računa o njima. Početak ciklusa počeo je zbog stradanja mladih ljudi i građani su shvatili da ako se ne pobune, sve će se nastaviti i neće moći ništa uraditi kasnije, jer će dužnosnici i dalje raditi ono što ih savjetuju njihovi tajkuni i MMF. Mislim da ćemo ući u prilično toplo ljeto i još topliju jesen pred izbore. Ako vlasti ne budu ništa uradile na vraćanju cijena goriva, to će im se ozbiljno obiti o glavu na izborima u oktobru. Vidjet ćemo”, zaključio je Pavlović.

Facebook grupa “Stop poskupljenju goriva” ima više od 12,5 hiljada članova iz svih dijelova BiH koji su saglasni u jednom, a to je borba za bolje sutra.

“Samo budalama još nije jasno pravo stanje stvari. Nacionalizam i ostale gluposti su nas i doveli u ovakvo stanje… Zaduženi smo do “ušiju”, plate ko u Biafri, živimo k’o psi, dok majmuni na vlasti uživaju nauštrb nas… Ljudi, probudimo se i počnimo razmišljati svojim glavama, inače nas neće biti”, poručio je jedan od građana.

Podsjetimo, jučer je u 17 sati saobraćaj blokiran u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, Tuzli, Prijedoru, Visokom i na magistralnom putu M-17. Nakon deblokade saobraćaja iz policije je rečeno da su samo nadzirali blokade i evidentirali vozače.

Ideja za ovakvom vrstom protesta došla je od fotografije koja je kružila društvenim mrežama, a u čijem je opisu stajalo da prikazuje blokadu saobraćaja u Njemačkoj zbog poskupljenja goriva. Radilo se o lažnoj informaciji.

klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Balansonline je portal koji nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informisati sve svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz raznih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Sadržaj je prilagođen svim generacijama i neovisno kakav ste tip osobe, pronaći ćete nešto za sebe .

Kurtha Schorka 7 (Trgovacki centra WISA), 71000 Sarajevo
Tel: +387 66 01 10 10
Email: info@balansonline.ba

Vrijeme

Djelomična naoblaka
Subota 06/23 10%
Djelomična naoblaka
Djelomično oblačno. Najniža temperatura 43°F.
Djelomična naoblaka
Nedjelja 06/24 10%
Djelomična naoblaka
Djelomično oblačno. Svježije. Najviša temperatura 68°F. Vjetar S 5 - 10 mi/h.
Moguća kiša
Ponedjeljak 06/25 50%
Moguća kiša
Popodnevni pljuskovi. Najviša temperatura 69°F. Vjetar SI 5 - 10 mi/h. Mogućnost kiše 50%.
Kiša
Utorak 06/26 80%
Kiša
Kiša. Najviša temperatura 64°F. Vjetar S 5 - 10 mi/h. Mogućnost kiše 80%. Količina kiše oko 0.25 in.
Top