Sarajevo
19°
blaga naoblaka
vlaga: 77%
Maks. 19 • Min. 16
Weather from OpenWeatherMap

Upoznajte “Osnove akupunkture” na seminaru u Sarajevu

Upoznajte "Osnove akupunkture" na seminaru u Sarajevu
Seminar je namjenjen profesionalnom i postdiplomskom usavršavanju ljekara, stomatologa i fizioterapeutra kao i studentima medicine. Predavači su profesori tradicionalne kineske medicine. Polaznici će na kraju uspješno završenog seminara i polaganja testa biti certificirani.

Pogledati program seminara i izvršiti prijavu možete na: www.osnove-akupunkture.poliklinika-atrijum.ba/

Predavači na seminaru su Prim. mr.sci. Mirsad Đugum, dr.med.specijalista interne medicine, akupunkturolog te Prof. Dr. Sc.Edvin Dervišević, dr. med.; spec. med. sporta, akupunkturolog.

Medicinska akupunktura je terapeutski model, gdje se tanke igle koriste u terapiji. To je modalitet koji potiče iz Tradicionalne kineske akupunkture, gde je znanje iz anatomije, fiziologije, patologije i “evidence-based” medicine zapravo osnova.
Medicinska akupunktura je dio konvencionalne medicine , a ne jedan “alternativni medicinski sistem”.

“Zavod za akupunkturu BiH je do rata kroz vise od sto seminara educirao preko dvije hiljade ljekara i fizioterapeuta na ovim prostorima. Edukacije sam obavljao i na seminarima za ljekare u Njemačkoj. Danas sa istim profesorima koji su kroz tridesetogodišnju praksu i nova doškolovanja u oblasti akupunture prikupili nova saznanja , otpočinjemo novi ciklus školovanja kroz teorijsku i praktičnu nastavu. Kineska tradicionalna medicina kao i akupunktura je nesto čime se nikada nisam prestao baviti od momenta kada sam je naučio do danas, ponosan sam fascinantim rezultatima i brojem od oko deset hiljada pacijenata koji su prošli tretmane

Princip djelovanja
Ubadanjem metalnih igala u akupunkturne tačke reguliše se energetski tok u određenom funkcionalnom području, odnosno, ponovo se uspostavlja protok energije tamo gdje je poremećen ili prekinut, što dovodi do ravnoteže u cjelokupnom organizmu. Moderna istraživanja pokazala su da se stimulacijom akupunkturnih tačaka podstiče lučenje endorfina i ektofina-oksitocina, hormona koji ublažavaju bol. Kada je reč o smanjivanju i otklanjanju simptoma, neki pacijenti osećaju veliko poboljšanje već za vrijeme tretmana, dok većina primjećuje pozitivan pomak tek nakon nekoliko dana.

Tretmani se sprovode iglama od plemenitih metala, a njihov broj i dubina ubadanja zavise od stanja pacijenta i vrste poremećaja (prodiru kroz sloj od dva milimetra do nekoliko centimetara) i ostaju zabodene od 15 do najviše 30 minuta. Za to vreme, pacijent mora da leži potpuno mirno, jer pokretanje tela može promijeniti pozicije igala i neutralisati njihovo djelovanje, ali i izazvati bol.

klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Balansonline je portal koji nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informisati sve svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz raznih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Sadržaj je prilagođen svim generacijama i neovisno kakav ste tip osobe, pronaći ćete nešto za sebe .

Kurtha Schorka 7 (Trgovacki centra WISA), 71000 Sarajevo
Tel: +387 66 01 10 10
Email: info@balansonline.ba

Vrijeme

Vedro
Četvrtak 05/24 20%
Vedro
Pretežito vedro. Najniža temperatura 51°F.
Djelomična naoblaka
Petak 05/25 20%
Djelomična naoblaka
Djelomično oblačno. Moguć je pokoji pljusak ili grmljavinsko nevrijeme. Najviša temperatura 79°F. Vjetar SSI i promjenljiv.
Moguća kiša
Subota 05/26 50%
Moguća kiša
Popodnevni pljuskovi. Vrlo toplo. Najviša temperatura 80°F. Vjetar S i promjenljiv. Mogućnost kiše 50%.
Moguća oluja s grmljavinom
Nedjelja 05/27 40%
Moguća oluja s grmljavinom
Popodne razvoj grmljavinskog nevremena. Vruće. Najviša temperatura 83°F. Vjetar S i promjenljiv. Mogućnost kiše 40%.
Top