Sarajevo
12°
vedro
vlaga: 76%
Maks. 12 • Min. 8
Weather from OpenWeatherMap

SVE VIŠE OBOLJELIH Od karcinoma grlića maternice godišnje oboli više od 250 žena u BiH, spas u redovnim pregledima

Od karcinoma grlića maternice godišnje oboli više od 250 žena u BiH, spas u redovnim pregledima

Elma Kuduzović (Foto: INZ.ba)
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica tokom cijele godine u sklopu svojih redovnih aktivnosti provodi i kampanju edukacije i prevencije karcinoma grlića maternice pod univerzalnim sloganom “Izaberi život – pobijedi stid – uradi papa test”. Ovim projektom se želi apelovati da ženska populacija razmišlja o svom reproduktivnom zdravlju te da sve žene u toku godine odvoje jedan dan kada će posjetiti ljekara i uraditi ginekološki pregled s papa testom.

Doktorica Elma Kuduzović u ime Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za Klix.ba je govorila o simptomima karcinoma grlića maternice te šta je potrebno uraditi u tim slučajevima.

“Simptomi karcinoma grlića maternice su rijetki i ne tako specifični, a ogledaju se u krvarenju nakon spolnog odnosa, neobičnom sekretu ili boli u genitalnom području, što većina žena ne veže za mogući karcinom grlića maternice. Potrebno je, čim se primijete ovi simptomi, posjetiti ginekologa i uraditi pregled. To je bezbolan ginekološki pregled tokom kojeg se uzima bris s grlića maternice u kojem se traži prisustvo abnormalnih ćelija. Upravo redovni pregledi imaju za cilj da se primijete promjene na grliću maternice, što ranije, prije nego što prerastu u karcinom, jer se tada mogu lako otkloniti”, kazala je Kuduzović.

Sve ženske osobe nakon prvog seksualnog odnosa ili od 20. do 65. godine trebaju ići na redovne preglede. Pregledi se rade jednom godišnje, a nakon dva uredna nalaza pregled se radi jednom svake dvije godine.

“Radi se o karcinomu koji je u ranoj fazi sto posto izlječiv, a upravo zbog toga skrećemo pažnju na značaj papa pregleda. Međutim, na ovom području žene nemaju razvijenu svijest o značaju redovnog pregleda, iako imamo sreću da je Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK na području kantona osigurao besplatne papa testove u svim domovima zdravlja za žene od 20 do 65 godina”, dodala je Kuduzović.

Najveći problem današnjice jeste mentalitet koji se ogleda u tome da ženama nije prijatno da idu na ginekološke preglede, a Kuduzović je na kraju razgovora istakla da se nada da će kampanja uroditi plodom te da će broj oboljelih biti u opadanju s obzirom na to da od karcinoma grlića maternice godišnje u BiH oboli više od 250 žena.

U kampanju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica s ciljem povećanja svijesti na karcinom grlića maternice uključile su se poznate ličnosti kao što su Sabina Sidro, Jelena Tomašević, Divanhana i Senad Hadžifejzović.

klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Balansonline je portal koji nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informisati sve svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz raznih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Sadržaj je prilagođen svim generacijama i neovisno kakav ste tip osobe, pronaći ćete nešto za sebe .

Kurtha Schorka 7 (Trgovacki centra WISA), 71000 Sarajevo
Tel: +387 66 01 10 10
Email: info@balansonline.ba

Vrijeme

Djelomična naoblaka
Subota 06/23 10%
Djelomična naoblaka
Djelomično oblačno. Najniža temperatura 43°F.
Djelomična naoblaka
Nedjelja 06/24 10%
Djelomična naoblaka
Djelomično oblačno. Svježije. Najviša temperatura 68°F. Vjetar S 5 - 10 mi/h.
Moguća kiša
Ponedjeljak 06/25 50%
Moguća kiša
Popodnevni pljuskovi. Najviša temperatura 69°F. Vjetar SI 5 - 10 mi/h. Mogućnost kiše 50%.
Kiša
Utorak 06/26 80%
Kiša
Kiša. Najviša temperatura 64°F. Vjetar S 5 - 10 mi/h. Mogućnost kiše 80%. Količina kiše oko 0.25 in.
Top