Sarajevo
10°
vedro
vlaga: 87%
vjetar: 2m/s JJI
Maks. 10 • Min. 6
Weather from OpenWeatherMap

NOVA POSKUPLJENJA Cijene nafte u FBiH za godinu dana porasle za blizu 0,50 KM

Cijene nafte u FBiH za godinu dana porasle za blizu 0,50 KM
Cijene dizela i benzina varirale su od maja prošle do kraja maja ove godine i bile su ispod dvije konvertibilne marke sve do 1. februara 2018. kada je na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kada je posebna putarina za izgradnju autoputeva s 0,10 KM povećana na 0,25 KM po litru derivata. Također, uvedena je akciza na biogoriva i biotečnosti u iznosu od 0,30 KM po litru i akciza na lož ulje je povećana sa 0,30 na 0,45 KM po litru derivata.

S obzirom da benzinske pumpe prema Zakonu o kontroli cijena formiraju cijene proizvoda i usluga slobodno prema uslovima tržišta te da je cijena nafte u određenim trenucima prošle godine bila ispod 1,90 KM, podaci Federalnog ministarstva trgovine, koji su formirani na osnovu obavještenja o promjeni cijena i marži dobijenih od 681 benzinske pumpe u FBiH, govore da su cijene porasle za blizu 0,50 KM.

Povećanje cijena goriva odražava se i na ostale segmente života, odnosno uzrokuje druga poskupljenja, zbog čega građani negoduju. Istovremeno, prosječna plata se ne mijenja što znači da primanja ne mogu pratiti sve viši standard života, što na kraju znači da je ljutnja građana opravdana.

U maju prošle godine cijena benzina je bila niža za 0,38 KM, a dizela za 0,41 KM u odnosu na maj ove godine. Benzin je najjeftiniji bio u augustu i septembru prošle godine, kada je cijena po litru iznosila 1,87 KM. Najniža cijena dizela bila je u septembru prošle godine kada je iznosila 1,82 KM.

Cijena goriva je posljednji put bila niža od dvije konvertibilne marke u januaru ove godine, a nakon što je u februaru skočila na 2,15 i 2,13 KM nastavila je rasti, osim u martu kada je cijena benzina ostala ista, a cijena dizela pala za 0,01 KM. Već u aprilu litar benzina je bio 2,18 KM, a litar dizela 2,16 KM.

Cijene nafte i naftnih derivata u posljednjih godinu dana

Cijene nafte i naftnih derivata u posljednjih godinu dana

Cijena je posljednji put skočila u maju pa tako litar benzina sada košta 2,31 KM, a litar dizela 2,30 KM, što znači da su skuplji za 0,13, odnosno 0,14 KM u odnosu na april. Istovremeno, cijena barela nafte na svjetskom tržištu u maju je povećana za 5,36 dolara i iznosi 76,88 dolara. Najniža cijena nafte na svjetskom tržištu bila je u junu prošle godine, a trenutna cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu je najviša u posljednjih godinu dana.

Na visinu cijena nafte u BiH utječe kurs dolara, rafinerijske cijene derivata, kao i izmjena normative u pogledu visine javnih prihoda koji su sadržani u cijeni naftnih derivata. Upravo to iz Federalnog ministarstva trgovine navode kao razlog poskupljenja u FBiH.

“Geopolitička situacija, promjene politika velikih proizvođača sirove nafte u smislu povećanja ili smanjena proizvodnje, kao i kretanje kursa dolara znatno su utjecali na cijenu barela ovog energenta”, kazali su nam iz resornog ministarstva.

klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Balansonline je portal koji nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informisati sve svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz raznih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Sadržaj je prilagođen svim generacijama i neovisno kakav ste tip osobe, pronaći ćete nešto za sebe .

Kurtha Schorka 7 (Trgovacki centra WISA), 71000 Sarajevo
Tel: +387 66 01 10 10
Email: info@balansonline.ba

Vrijeme

Djelomična naoblaka
Subota 06/23 10%
Djelomična naoblaka
Djelomično oblačno. Najniža temperatura 43°F.
Djelomična naoblaka
Nedjelja 06/24 10%
Djelomična naoblaka
Djelomično oblačno. Svježije. Najviša temperatura 68°F. Vjetar S 5 - 10 mi/h.
Moguća kiša
Ponedjeljak 06/25 50%
Moguća kiša
Popodnevni pljuskovi. Najviša temperatura 69°F. Vjetar SI 5 - 10 mi/h. Mogućnost kiše 50%.
Kiša
Utorak 06/26 80%
Kiša
Kiša. Najviša temperatura 64°F. Vjetar S 5 - 10 mi/h. Mogućnost kiše 80%. Količina kiše oko 0.25 in.
Top