Sarajevo
10°
vedro
vlaga: 87%
vjetar: 2m/s JJI
Maks. 10 • Min. 6
Weather from OpenWeatherMap

“Dani Kur’ana” u Sarajevu iscrtani rukama iranskih umjetnika

1 / 13
Foto: K. S./Klix.ba
Autori povodom ove manifestacije borave u Bosni i Hercegovini. To su Said Reza Kamrani, univerzitetski profesor i predavač kaligrafije u raznim obrazovnim centrima, Mohsen Agamiri, također univerzitetski profesor i šef Odjeljenja za umjetnost na iranskom Univerzitetu primijenjenih nauka te Golamali Etminani Gasrodašti, univerzitetski profesor s doktoratom iz umjetnosti s 50 godina umjetničkog staža, profesor umjetnosti na Univerzitetu Pajame Nur.

Manifestaciju “Dani Kur’ana” organizirao je Kulturni centar iranske ambasade u Bosni i Hercegovini u suradnji s Rijasetom Islamske zajednice u BiH te Muftijstvom mostarskim.

Održava se po treći put u BiH povodom mjeseca Ramazana, ove godine od 24. do 31. maja. Sastoji se od izložbe navedenih umjetničkih radova, koja je prvo gostovala u Mostaru od 24. do 26. maja, a od večeras do kraja mjeseca i u Sarajevu.

Na otvorenju u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, dr. Ali Ameri, konzul za kulturu u Ambasadi Irana u Bosni i Hercegovini, rekao je zvanicama da je mjesec Ramazan prilika za produbljivanje znanja o Kur’anu, svetoj knjizi koja vodi do spasa.

Docent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu dr. Haris Dervišević također se obratio porukama o Kur’anu i njegovoj vezi s umjetnošću te vezama Bosne i Hercegovine i Irana, što sve, dodao je, pokazuje i ova izložba.

Otvorenju su, među ostalim zvanicama, prisustvovali direktor Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu Osman Lavić i bivši bosanskohercegovački ambasador Hajrudin Somun.

Manifestacija “Dani Kur’ana” realizira se u okviru razmjene kultura Bosne i Hercegovine i Irana.

klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Balansonline je portal koji nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informisati sve svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz raznih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Sadržaj je prilagođen svim generacijama i neovisno kakav ste tip osobe, pronaći ćete nešto za sebe .

Kurtha Schorka 7 (Trgovacki centra WISA), 71000 Sarajevo
Tel: +387 66 01 10 10
Email: info@balansonline.ba

Vrijeme

Djelomična naoblaka
Subota 06/23 10%
Djelomična naoblaka
Djelomično oblačno. Najniža temperatura 43°F.
Djelomična naoblaka
Nedjelja 06/24 10%
Djelomična naoblaka
Djelomično oblačno. Svježije. Najviša temperatura 68°F. Vjetar S 5 - 10 mi/h.
Moguća kiša
Ponedjeljak 06/25 50%
Moguća kiša
Popodnevni pljuskovi. Najviša temperatura 69°F. Vjetar SI 5 - 10 mi/h. Mogućnost kiše 50%.
Kiša
Utorak 06/26 80%
Kiša
Kiša. Najviša temperatura 64°F. Vjetar S 5 - 10 mi/h. Mogućnost kiše 80%. Količina kiše oko 0.25 in.
Top