Sarajevo
19°
blaga naoblaka
vlaga: 77%
Maks. 19 • Min. 16
Weather from OpenWeatherMap

10. MAJA Konferencija u Sarajevu: Softverska industrija u BiH potražuje 6.000 radnika

Konferencija u Sarajevu: Softverska industrija u BiH potražuje 6.000 radnika
Na konferenciji će se prezentirati dosadašnji rezultati i aktivnosti realizovane u svrhu osnaživanja softverske industrije u BiH, te se ukazati na izazove koji su pred ovom industrijom koja danas potražuje 6.000 radnika.

Zbog manjka kvalificirane radne snage Bosna i Hercegovina dnevno gubi 1,5 miliona KM potencijalnog prihoda.

“U ovoj zemlji uspješno posluje 380 softverskih kompanija, koje svakodnevno dobijaju nove zadatke od globalnih kompanija. Međutim, ukoliko hitno ne prekvalifikujemo kadar, ne promijenimo nastavne programe i upisne kvote na fakultete, naše softverske kompanije neće moći preuzeti potencijalne poslove i svi ćemo biti na gubitku“, upozorava Armin Talić, generalni menadžer Bit Alijanse. Dodaje da bi zbog neminovnosti informatizacije društva „softverska industrija mogla biti pokretačka snaga razvoja BiH.

Bugarska je iskoristila nedostatak softver-inženjera na svjetskom nivou i privukla unosne poslove koji su doveli do godišnjeg rasta od 17 posto.

Predsjedavajući bugarske Fondacije ICT klastera Peter Statev govorit će o izazovima softverske industrije na Balkanu u okviru predstojeće konferencije koja će okupiti vladin, obrazovni i privatni sektor.

“Tehnološke i inovativne bugarske kompanije danas rade na globalnom tržištu”, kaže Statev, te tvrdi da u jugoistočnoj Evropi ima mnogo talentovanih pojedinaca i kompanija.

“Postoji velika potreba za digitalnom transformacijom kako unutar administracije kroz uvođenje tehnologija u pružanju usluga, tako i za bolju međusobnu povezanost”, primjetili su predstavnici gradova iz Bosne i Hercegovine tokom programa osnaživanja lokanih zajednica koji će biti predstavljen na predstojećoj konferenciji. Tada će se istaknuti pozitivni primjeri angažmana lokanih vlasti u prekvalifikaciji radne snage za potrebe softverske industrije.

Tokom nedavno održanog Digitalnog samita u Skoplju predstavnici državnih institucija u Bosni i Hercegovini su naglasili da proces digitalizacije, kao poveznica između organa vlasti, poslovne zajednice i obrazovnog sistema, predstavlja jedan od ključnih preduslova za ekonomski rast. Sa snažnijim fokusom institucija države mladi bi se usmjerili u pravcu modernih tehnologija, spriječili bi odliv mozgova, te povećali zapošljavanje.

Od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine očekuje se da na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, donese Strategiju razvoja informacionog društva u Bosni i Hercegovini, koja će predstavljati ključni strateški dokument – vodilju za dalje pravce razvoja informaciono – komunikacionih tehnologija (IKT) u Bosni i Hercegovini.

Udruženje IT kompanija Bit Alijansa je spremno pomoći savjetima kao i konkretnim aktivnostima. Svjesni su da pozitivni pomaci usmjeravanja energije u brzorastuću softversku industriju, koja otvara nova radna mjesta, ne moraju uključivati finansijski aspekt.

 klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Balansonline je portal koji nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informisati sve svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz raznih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde.

Sadržaj je prilagođen svim generacijama i neovisno kakav ste tip osobe, pronaći ćete nešto za sebe .

Kurtha Schorka 7 (Trgovacki centra WISA), 71000 Sarajevo
Tel: +387 66 01 10 10
Email: info@balansonline.ba

Vrijeme

Vedro
Četvrtak 05/24 20%
Vedro
Pretežito vedro. Najniža temperatura 51°F.
Djelomična naoblaka
Petak 05/25 20%
Djelomična naoblaka
Djelomično oblačno. Moguć je pokoji pljusak ili grmljavinsko nevrijeme. Najviša temperatura 79°F. Vjetar SSI i promjenljiv.
Moguća kiša
Subota 05/26 50%
Moguća kiša
Popodnevni pljuskovi. Vrlo toplo. Najviša temperatura 80°F. Vjetar S i promjenljiv. Mogućnost kiše 50%.
Moguća oluja s grmljavinom
Nedjelja 05/27 40%
Moguća oluja s grmljavinom
Popodne razvoj grmljavinskog nevremena. Vruće. Najviša temperatura 83°F. Vjetar S i promjenljiv. Mogućnost kiše 40%.
Top